top of page

Συχνές Ερωτήσεις

1) Πώς παρασκευάζω μια προσωπική φιάλη χρησιμοποιώντας τα μητρικά ιάματα;

Μία προτεινόμενη φιάλη ιάματος είναι ένα φιαλίδιο των 30 ml με σταγονόμετρο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε παρόμοια φιάλη, που δεν ξεπερνά τα 30 ml.

 

  • Διαλέξτε τα απαιτούμενα ιάματα

  • Oι προτεινόμενες οδηγίες που δίδονται από το κέντρο Μπαχ είναι να περιορίσετε την επιλογή σας σε 6 ή 7 το πολύ, για να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πολλά που δε χρειάζεστε πραγματικά.

  • Γεμίστε το φιαλίδιο μέχρι κάτω από το λαιμό με μη-ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ή ακόμα καλύτερα με νερό καθαρής πηγής.

  • Βάλτε 2 σταγόνες από κάθε ίαμα (και / ή 4 σταγόνες από το Rescue Remedy, αν το χρησιμοποιείτε) σε μια άδεια φιάλη των 30 ml.

  • Για να συντηρηθεί το νερό, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού brandy ή μηλόξυδο στη φιάλη. Αυτό θα του προσδώσει μια διάρκεια ζωής περίπου 3 εβδομάδων. Αν δεν προστεθεί κάποιο συντηρητικό, προσπαθήστε να διατηρήσετε το φιαλίδιο δροσερό. Σε υψηλές θερμοκρασίες διατηρείται στο ψυγείο

 

Μοιράστε τις δόσεις όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται μέσα στη μέρα. Οι ώρες των γευμάτων δεν επηρεάζουν τα ιάματα. Τέσσερις σταγόνες, τέσσερις φορές την ημέρα είναι η ελάχιστη δοσολογία. Αν είναι απαραίτητο μπορεί η δοσολογία να αυξηθεί. Οι σταγόνες μπορεί να πίνονται απευθείας πάνω στη γλώσσα ή σε λίγο νερό. Ιδανικά το δεύτερο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ εαν δεν φτιάξετε μείγμα σε καραμελέ μπουκαλάκι μπορείτε να χρησιμοποιείστε 2 σταγόνες από το μητρικό σκεύασμα απευθείας σε ένα ποτήρι νερό και πίνεται σταδιακά.

2) Είναι ασφαλές να πίνω τα Ανθοϊάματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, είναι ασφαλές.

Το αλκοόλ στην κάθε δοσολογία είναι τόσο λίγο που η ποσότητα μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Εαν επιπροσθέτως γίνει η πόση σε ζεστό νερό τότε κάθε υποψία αλκοόλ εξατμίζεται. Ωστόσο εάν έχετε οποιαδήποτε έγνοια σχετικά με αυτό σας συμβουλεύουμε πάντα να συμβουλευτείτε την μαία ή τον γυναικολόγο σας.

3) Με ποιόν τρόπο φτιάχνονται τα μητρικά ιάματα; 

Η ΗΛΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Χρησιμοποιείται ένα λεπτό γυάλινο μπολ που σχεδόν γεμίζει με το καθαρότερο προσβάσιμο νερό και, εάν δυνατό, από κάποια κοντινή πηγή. Γίνεται η διαλογή και η άμεση τοποθέτηση των ανθών του φυτού, τα οποία και επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, μετά καλύπτονται και αφήνονται κάτω από τις λαμπερές ηλιαχτίδες για τέσσερις ή πέντε ώρες ή και για λιγότερο, εάν τα άνθη παρουσιάσουν σημάδια ξεθωριάσματος. Στη συνέχεια, απομακρύνονται προσεκτικά τα άνθη και το νερό εκχέεται σε φιαλίδια, μέχρι αυτά να γεμίσουν ως τη μέση περίπου. Τα φιαλίδια συμπληρώνονται μετά με μπράντι, για να συντηρηθεί το ίαμα. Αυτά τα φιαλίδια είναι τα αποθέματα, και δε χρησιμοποιούνται άμεσα για χορήγηση δόσεων. Από αυτά τα φιαλίδια λαμβάνονται μερικές σταγόνες για να εκχυθούν σε άλλο φιαλίδιο, με το οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία ο ασθενής.

 

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ
Τα υποδείγματα, όπως θα αναφερθεί και στις περιγραφές παρακάτω, ήρθαν σε βρασμό για μισή ώρα σε καθαρό αγνό νερό. Το υγρό στραγγίστηκε, εκχύθηκε σε φιαλίδια μέχρι το μισό περίπου και μετά, αφού κρύωσαν, προστέθηκε μπράντι, όπως και πριν, ως συντηρητικό. Το Chestnut Bud (Μάτια Αγριοκαστανιάς). Για το εν λόγω ίαμα, μαζεύονται τα μπουμπούκια από το δέντρο της Λευκής Καστανιάς (White Chestnut), λίγο πριν γίνουν φύλλα. Σε άλλα ιάματα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το άνθος μαζί με μικρά κομμάτια του μίσχου ή του κοτσανιού και, όταν υπάρχουν, μαζί και με νεαρά φρέσκα φύλλα.

 

NEΡΟ ΠΗΓΗΣ
Αφορά μόνο το Rock Water. Είναι γνωστό από καιρό ότι συγκεκριμένα πηγάδια και νερά πηγής έχουν τη δύναμη να θεραπεύουν κάποιους ανθρώπους και τέτοια πηγάδια ή πηγές έχουν γίνει γνωστά για αυτήν τους την ιδιότητα. Οποιοδήποτε πηγάδι ή οποιαδήποτε πηγή είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της δυνάμεις, και έχει αφεθεί ελεύθερα στην φυσική της κατάσταση, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

4) Πώς λειτουργούν πραγματικά τα ιάματα?

 

Ο Δρ.Μπαχ χρησιμοποιούσε μια μεταφορά για να περιγράψει πως λειτουργούν τα ιάματα. Έλεγε « Είναι ικανά όπως η όμορφη μουσική, ή οποιοδίποτε ένδοξο εμψυχωτικό πράγμα που μας προσφέρει έμπνευση,  να ανυψώσουν τη φύση μας και να μας φέρουν πιο κοντά στην ψυχή μας : με αυτόν τον τρόπο, μας φέρνουν ειρήνη και ανακουφίζουν τους πόνους μας.

Ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα ή μια φωτογραφία μπορεί να μας συγκινήσει, ώστε να νιώθουμε περισσότερο εν ειρήνη.  Με τον ίδιο τρόπο πέρνωντας ένα ίαμα, μας ανυψώνει με έναν εκλεπτισμένο τρόπο και μας βοηθάει να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας.

5)  Πώς 38 ιάματα μπορούν να καλύψουν όλες τις γνωστές ψυχικές/νοητικές καταστάσεις?

 

Μια χρήσιμη αναλογία είναι ο κόσμος των χρωμάτων. Υπάρχουν μόνο τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε, κίτρινο), ωστόσο ο συνδυασμός τους παράγει κάθε ορατό χρώμα.

Με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν 38 βασικές ψυχικές/νοητικές καταστάσεις . Οι συνδυασμοί τους μας δίνουν εκατοντάδες εώς χιλιάδες παραλλαγές τους.

6)  Η αποτελεσματικότητα των ιαμάτων έχει αποδειχθεί επιστημονικά?

 

Όταν ο Δρ. Μπαχ εμπιστεύτηκε το έργο του στη Νόρα και στον Βίκτωρ και εγκαθίδρυσε το κέντρο Μπαχ, τους καθοδήγησε να κρατήσουν τις ζωές τους απλές και το έργο των ιαμάτων επίσης απλό.

Παρ’ολα αυτά, άνθρωποι έχουν κάνει μελέτες πάνω στα ιάματα κατά τη διάρκεια των χρόνων. Εντούτοις, όλες αυτές έχουν περιορισμένη αξία εξ’αιτίας της μικρής τους κλίμακας και κάποιες φορές των αξιοσημείωτων μεθοδολογικών ασυνεπειών τους.

 

Η Nelsons παρήγαγε μια χρήσιμη σύνοψη των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί από το Μάϊο του 2006, η οποία περιέχει πλήροφορίες για ένα πλήθος μελέτων. Το 2015 το BFVEA ολοκλήρωσε μια πιλοτική μελέτη στο ανίκτυπο που έχουν τα ανθοϊάματα Μπαχ στο στρες.  Ιατροί στην Κούβα έχουν διεξάγει έρευνα στο εάν τα ιάματα μπορούν να βοηθήσουν  σε περιπτώσεις υπερέντασης και στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Μια αμερικάνικη ιστοσελίδα, www.bachflowereducation.com, έχει συνδέσμους για αρκετά μέρη των δημοσιευμένων ερευνών.

bottom of page