top of page

6. Ιάματα για την Έλλειψη Θάρρους ή Απόγνωση

Crab Apple (Malus Pumila _Αγριομηλιά, Ξινομηλιά)

Το Crab Apple είναι το καθαριστικό ίαμα για το νου και το σώμα και βοηθάει όσους αισθάνονται βρώμικοι, έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη του εαυτού τους- και του σώματος τους κυρίως ή ακόμα και άλλων αναλογιών στη ζωή τους. Είναι τα άτομα που έχουν εμμονή με την καθαριότητα στο σπίτι, ή ασχολούνται πολύ σχολαστικά με λεπτομέρειες, συχνά ασήμαντες. Το Crab Apple μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά σε δερματικά ζητήματα βάζοντας μερικές σταγόνες σε λίγο νερό και ως λοσιόν να γίνει επίθεμα με μια κομπρέσα.

Larch (Larix Decidua _ Λάριξ)

Το Larch είναι ένα εξαιρετικό ίαμα για τις περιπτώσεις που λείπει η αυτοπεποίθηση. Ενώ τα άτομα είναι αρκετά ικανά και ταλαντούχα, παρ’ όλ’ αυτά δεν κάνουν προσπάθεια να επιτύχουν στόχους. Ο λόγος είναι ότι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους αρκετά καλούς όσο άλλα άτομα που πετυχαίνουν. Νιώθουν κατώτεροι χωρίς απαραίτητα να ζηλεύουν ή να φθονούν άλλους θεωρητικά ανώτερους από αυτούς. Βαθιά μέσα τους μπορεί να γνωρίζουν τις ικανότητες τους ωστόσο πριν ακόμα ξεκινήσουν κάτι έχουν την πεποίθηση ότι θα αποτύχουν. 

Elm (Ulmus Procera _ Φτελιά)

Οι άνθρωποι που χρειάζονται Elm είναι υπεύθυνοι άνθρωποι. Δάσκαλοι, γιατροί, νοσοκόμοι, θεραπευτές, μεγαλοστελέχη εταιριών κτλ. από τους οποίους εξαρτώνται άλλα φυσικά πρόσωπα ή δομές και εταιρίες. Το Elm είναι κατάλληλο για αυτά τα άτομα όταν νιώθουν ότι οι υποχρεώσεις της εργασίας και της καθημερινότητας τους είναι τόσες πολλές και απαιτητικές που δεν ξέρουν εάν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν. Το αίσθημα ανεπάρκειας μπροστά στις ευθύνες μπορεί να έρθει ξαφνικά αλλά να τους κατακλύσει μερικώς ή πλήρως, με αποτέλεσμα να νιώθουν ανίκανοι ή εξαντλημένοι ώστε να βγάλουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους. 

Oak (Quercus Robur _ Βελανιδιά)

Οι άνθρωποι Oak είναι γενικότερα γενναίοι, δυνατοί και αξιόπιστοι. Είναι αυτοί πάνω στους οποίους μπορείς να βασιστείς. Χρειάζονται το Oak όταν η δύναμη τους λιγοστεύει ή εξασθενεί και τους καταβάλλει κόπωση. Εκείνοι συνεχίζουν, ανεξάρτητα από οτιδήποτε συμβαίνει ή εκδηλώνεται, αγνοώντας την κούραση τους. Οδηγούμενοι από ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης είναι πολύ βοηθητικοί στους άλλους, αξιόπιστοι και ευσυνείδητοι. Το αποτέλεσμα είναι μπορεί να είναι συμπτώματα στρες, σύγχυσης, ή κατάθλιψης με μια εσωτερική απώλεια δύναμης. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια αίσθηση αποτυχίας όταν αρρωσταίνουν αλλά δε σταματούν να προσπαθούν να γίνουν καλά το συντομότερο.

Pine (Pinus Sylvestris _ Πεύκο)

Το Pine ενδείκνυται για ανθρώπους που είναι γεμάτοι ενοχές και αυτό-μομφές. Κατηγορούν τους εαυτούς τους για τα λάθη των άλλων και γενικά για ό,τι πάει στραβά. Ακόμα και όταν πετυχαίνουν πράγματα αισθάνονται ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολλά περισσότερα και ποτέ δε μένουν ικανοποιημένοι με τις προσπάθειες τους ή τα αποτελέσματα. Νιώθουν ανάξιοι και συχνά βιώνουν αισθήματα ντροπής. Αυτή η αίσθηση ότι σε όλα είναι λάθος καταστρέφει την ικανότητα για τη χαρά τη ζωής. Οι άνθρωποι που χρειάζονται Pine παρουσιάζονται απολογητικοί

Star of Bethlehem (Ornithogalum umbellatum _Αστράκι)

To Star of Bethlehem χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα τις επιδράσεις ενός τραύματος, νοητικού, ψυχικού ή φυσικού σαν αποτέλεσμα ατυχήματος, δυσάρεστων νέων, πένθους, ξαφνικών δυσάρεστων γεγονότων και απογοητεύσεων, τρόμου ή πανικού.

Ιδανικά το παίρνουμε αμέσως μετά το τραυματικό γεγονός.

Δίδεται όμως και σε περιπτώσεις που τα αποτελέσματα ενός τραύματος τα βλέπουμε να εκδηλώνονται καθυστερημένα, ακόμα και μετά από χρόνια, με τη μορφή φυσικών ή άλλων συμπτωμάτων.

Sweet Chestnut (Castanea Sativa _ Ήμερη Καστανιά)

Το Sweet Chestnut είναι το ανθοΐαμα για αυτούς που βιώνουν απελπισία και νιώθουν ότι έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους, χωρίς όμως τάσεις να τερματίσουν τη ζωή τους. Μπορεί να πάρει τη μορφή έντονης θλίψης, από την οποία όσοι την βιώνουν νιώθουν να αποδομούνται. Έχουν μια αίσθηση μοναξιάς και ότι το μέλλον είναι ζοφερό με υπερβολικό εσωτερικό πόνο. Μπορεί να βιώνουν μια αίσθηση κενού που τους κρύβει κάθε ελπίδα. Οι άνθρωποι που χρειάζονται Sweet Chestnut μπορεί να νιώθουν ότι τους έχει ξεχάσει ο θεός.

Willow (Salix Vitellina _Ιτιά)

Το Willow είναι το ίαμα για την πικρία, την αυτό-λύπηση. Οι άνθρωποι που χρειάζονται Willow θεωρούν τους άλλους υπεύθυνους για τα δεινά που βιώνουν και αυτό συνοδεύεται από διάθεση εκδίκησης των όσων τους πλήγωσαν, τους εκμεταλλεύτηκαν, τους εξαπάτησαν ακόμα και εάν αυτό συνέβη πολλά χρόνια πριν. Ο άνθρωπος Willow θα σκέφτεται : ‘Δεν μου άξιζε εμένα αυτό, γιατί να μου συμβεί’. Συχνά φθονούν την τύχη των άλλων ανθρώπων, την υγεία τους, την ευτυχία ή επιτυχία χωρίς να κατανοούν ότι είναι ακριβώς αυτή τους η στάση που τους φέρνει σε αυτή την θέση. 

bottom of page